Tuesday 28 May 2013

PRINCESS MEMASAK UNTUK KESAYANGANNYA (18)

Assalamualaikum all...


Hari Sabtu lepas Princess balik rumah nenek. Banyak sangat mangga baru berbuah kat depan rumah. Lepas tu masa makan malam nenek hidang kerabu mangga. Sedap sangat! Sampai tambah 2 kali tau. Tak pernah-pernah makan malam tambah nasi sampai 2 kali tau. Biasanya tak makan pun. Okay tak nak cerita pasal diet bila diri ini suka sangat makan sekarang ni.

Sebelum balik Melaka, Princss's Beloved Husband petik mangga untuk bawa balik. So Princess request petik banyak sikit sebab rasa cam nak buat KERABU MANGGA je. Ahahahah...

So... Tadi mulalah aktiviti menyagat mangga. Huh. Lenguh kau. Tak ingat berapa biji mangga Princess guna tapi yang pasti banyak. Nak menggaul semua bahan tu terpaksa guna bekas besar sikit supaya tak tertumpah keluar. Gila banyak. Buat stok untuk seminggu. Huh, pengsan laki I makan kerabu mangga je minggu ni.


Apa? Nak resepi? Ahahahah... Tak kan lah resepi kerabu mangga yang senang ni pun nak kena bagi resepi kot. Okay lah, okay lah. Princess bagi resepi ya. Nanti takut korang kecewa pulak kang. Huh...

Okay kakak-kakak, adik-adik sediakan pen dan kertas. Eh, tak payah, printscreen je sekarang ni. Haha.

Sukatan ikut korang lah. Princess tak pandai nak sukat sebab Princess main campak-campak je.


Resepi Kerabu Mangga Simple ala Princess :-

Bahan:

2 @ 3 biji mangga

1 batang bunga katan (dihiris halus)

2 batang cili merah (dihiris halus)

1 biji bawang besar (dihiris halus)

1 Tomato @ lobak merah

Segenggam udang geragau @ udang kering

Gula ikut suka

Garam sedikit


Cara penyediaan:

- Kupas kulit dan sagat mangga tadi hingga habis.

- Goreng tanpa minyak @ sangai udang kering tersebut sehingga kekuninggan. Tumbuk udang kering tersebut tapi jangan terlalu halus.

- Kalau guna tomato potong dadu atau kalau guna lobak merah sagat macam mangga tadi.

- Masukkan mangga, bunga kantan, cili merah, bawang besar, tomato @ lobak merah dan udang kering kedalam bekas.

- Letak sedikit garam (jangan banyak sangat sebab udang dah masin). Masukkan gula (kalau suka manis masuk banyak tapi kalau tak suka masuk 2 @ 3 sudu dah cukup).

- Gaul kesemua bahan dengan mesra. (pakai sarung tangan plastik kalau korang tak nak tangan korang bau macam belacan lepas tu).

- Kalau korang rasa tak manis tambah lagi gula tapi kalau korang suka masam okay lah.

- Simpan dalam bekas kedap udara dan sejukkan dalam peti sejuk supaya semua bahan bercampur dengan baiknya. Boleh tahan selama semingu atau lebih.


Haaa.. Simlple tak resepi ni. Yang banyak-banyak tu mukadimah dia jer. Hahahaha...

Okaylah korang. Lain kali Princess kongsi resepi dengan korang lagi ya.

Tata korang...


Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments: