Tuesday 9 August 2011

BERSAMA CHEF PRINCESS : MENU HARI INI (PUDING AIS KRIM)

Assalamualaikum semua...

Hari ni Princess nak kongsi apa yang Princess buat hari ni...
Princess baru saja selasai masak...
Masak apakah??

Hah... Apakah ini????

Zoom dengan lebih dekat...


Hik... Hik...
Juadah berbuka untuk Princess's Beloved Husband...

PUDING AIS KRIM
Atau
PUDING BUIH

Ok.. Ini bentuk sebelum dipotong okay...
Belum masuk waktu berbuka tak boleh potong okay nanti ada yang terliur.. 

Nak resepi??
Hmm... Okay... Chef Princess nak kongsi resepi PUDING AIS KRIM atau PUDING BUIH ni ye...

Baiklah puan-puan dan tuan-tuan sekalian sediakan pen dan kertas anda...

Bahan-bahan:
1 peket agar-agar
5 gelas air (atau mug)
1 tin susu cair
1 kotak santan (200ml)
6 biji telur (asingkan kuning telur dan putih telur)
1 1/4 cawan gula
Sirap secukup warna
Esen vanilla secukup rasa/bau
Sehelai daun pandan

Cara-cara:
1. Agar-agar, gula, air dan daun pandan dimasak sehingga agar-agar hancur. Bahagikan kepada 2 bahagian.    
2. Bahagian 1 - Pukul putih telur hingga kembang atau ringan. Apabila sudah kembang campurkan kedalam bahagian agar-agar pertama yang telah diwarnakan dengan sirap.
3. Bahagian 2- Kuning telur, susu cair, santan dan esen vanilla dicampur kedalam periuk. Pukul hingga sebati. Panaskan hingga berbuih. Masukkan bahagian agar-agar yang tinggal dan kacau hingga sebati.
4. Sendukkan kedua-dua bahagian kedalam loyang secara berselang-seli sehingga habis. Sejukkan.

SELAMAT MENCUBA...

1 comment:

Anonymous said...

Terbaik. Mmg sgt sedap n tambah sdpjk lps dah beku taburkan fruit cocktail n jus Kat atsnya.