Minggu lepas tekak ni terasa sangat nak makan makanan yang manis-manis...
So, teringat nak buat puding caremel. Tapi kali ni nak buat versi tak gunakan telur.
Ha... Boleh ke? Tentu lah boleh kan..
Just guna serbuk agar-agar je.
Rasa sama. Warna sama. Struktur pun sama.
Yang lain adalah bahannya saja.
Nak resepi?? Resepi ni Princess dapat dari kawan Princess.
Tapi tak tahu dia dapat dari mana. Kalau ada yang tersama ke dengan resepi korang mintak maaf ye.
Ini lah puding caremel Princess.
Cantik tak???
Resepi puding caremel tanpa telur :
Bahan A (bahan caremel)
2 senduk gula
1/2 cawan air
Bahan B
1 peket serbuk agar-agar
4 cawan air
2 1/2 senduk gula
Bahan C (dicampur dan digaul)
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
Cara penyediaan :
- Bahan A dihanguskan untuk dijadikan caremel. Masukkan dalam loyang dan ketepikan.
- Bahan B didihkan didalam periuk. Setelah mendidih kecilkan api. Masukkan bahan C.
- Kacau rata selama 3 minit sehingga adunan likat dan pekat.
- Matikan api dan tuang dalam loyang berisi caremel tadi.
- Biarkan sejuk dan terbalikkan didalam pinggan. Sedia dihidang.
Haa.... Senang tak?? Korang boleh lah cuba sebab senang sangat.
Dan resepi ni pun tak lah lama sangat nak buat.
Okaylah korang... Selamat memasak korang...
No comments:
Post a Comment